artikel

Brev från Jonas Sjöstedt

Kära partivänner,

När resultatet i EU-valet nu är sammanräknat står det klart att Vänsterpartiet har fått 6,3 procent av rösterna. Vi behåller vårt mandat i Europaparlamentet och går framåt med 0,6 procentenheter. Det är Vänsterns första valframgång på 15 år och ett trendbrott. Det visar att vi är ett parti som växer. Högern går tillbaka och får allt mindre stöd för den politik som har ökat klyftorna och ojämställdheten och försatt stora delar av Europa i kris.

Runt om i EU växer de rasistiska partierna och i valet till parlamentet ökade de sitt stöd rejält. Sverigedemokraterna lyckades mobilisera sina väljare och går fram efter en valrörelse där de spridit myter och misstänkliggjort. Vi måste fortsätta föra kampen mot rasism varje dag, överallt.

Till alla er som har deltagit i valrörelsen vill jag uttrycka mitt varma och uppriktiga tack. Tack för ett bra valarbete, tack för en mycket väl genomförd kampanj!

Nu skickar vi en av våra vassaste företrädare och feminister, Malin Björk, till EU för att driva på arbetet för kvinnors rättigheter, starkare arbetsrätt, mindre privatiseringar och verkliga miljöförbättringar. Det finns mycket som behöver göras. Vi behöver sätta stopp för frihandelsavtalet som ger storföretag rätt att stämma stater och överpröva demokratiska beslut. Vi behöver få till stånd en flyktingpolitik som ger lagliga vägar in i Europa och förhindrar massdöden i Medelhavet. Vi behöver fortsätta visa att välfärden inte är till salu.

Det går en vänstervåg och en feministisk våg över landet. Jag har rest från Kiruna i norr till Trelleborg i söder och överallt känner jag medvinden. På gator och torg möts jag av entusiastiska sympatisörer. Antalet medlemmar ökar för varje dag som går. I opinionsundersökningarna inför riksdagsvalet ligger vi på en stabilt hög nivå. Vänsterpartiet växer och jag är förvissad om en valframgång i september.

Resultatet i EU-valet är ett steg i rätt riktning. Men vi behöver jobba ännu hårdare, mer fokuserat och med högre mobilisering inför valet i september. Målet är att besegra regeringen Reinfeldt, medverka i en rödgrön regering och ta bort det privata vinstintresset ur välfärden.

Nu kör vi!

Jonas Sjöstedt, partiordförande Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk