MOTION

Hundar i vården

Motion från Vänsterpartiet Öckerö kommun:

HUNDAR I VÅRDEN

Idén med vårdhundar är enkel: genom att låta vårdtagaren träffa vårdhundarna ger det denne en spontan glädje och stimulerar en positiv utveckling vilket i många fall ger livslusten tillbaka. Speciellt tydligt har detta visat sig i fall då vårdtagaren lider av någon form av demens.

I Uppsala kommun, som var först i Sverige med att prova konceptet med vårdhund för flera år sedan, har resultatet varit positivt. Man har upptäckt att användandet av vårdhund inom äldrevården minskat användandet av mediciner. Lusten att vistas utomhus har ökat, apatin och aggressiviteten minskat, och den upplevda ensamheten har lindrats. Ingemar Norling, docent på Sahlgrenska sjukhuset, har i studier om hundanvändning inom vården kommit fram till samma slutsatser. Flera forskningsresultat från USA pekar på samma sak.

Vårdhundar är ett kostnadseffektivt och humant sätt att utveckla äldrevården. Kostnadseffektivt inte minst därför att det sedan 2006 finns statliga bidrag att få för kommuner som utvecklar insatser inom äldreomsorgen. Dessa stimulansmedel, som fördelas av Socialstyrelsen, tar bl.a. tidigare nämnda Uppsala kommun del av.

Vårdhundarna och deras förare har en relativt omfattande och vårdinriktad utbildning som gör användandet brett i fråga om fördelar och effektivt i fråga om resultat. Det ska tilläggas att den som utbildas till vårdhundsförare ska ha en utbildning inom vård och omsorg i botten, och detta initiativ skall därför också ses som ett sätt att kompetensutveckla personalen inom äldrevården.

Vänsterpartiet yrkar därför på

  • att kommunfullmäktige ger Socialnämnden i uppdrag att arbeta fram en handlingsplan för införande av vårdhundar inom äldrevården inom  Öckerö kommun.

För vänsterpartiet

Göran Billvall

Dela den här sidan:

Kopiera länk